690990688
geograf.biuro@gmail.comSzanowni klienci, w trakcie zakupów prosimy o zwrócenie uwagi na czas realizacji zamówienia poszczególnego produktu, znajdujący sie pod ceną produktu.
Producent: PASCAL |
Kod EAN: 9788383174655 |
Kraina winnic i cyprysowych alei
Czym toskański makaron pici różni się od spaghetti?
Który florencki plac jest najpiękniejszy?
Gdzie odbywa się L'Eroica – niezwykły kolarski wyścig?
Skąd pochodzi słynny biały marmur,
z którego powstał David Leonarda da Vinci?
Podczas podróży z Pascalem zachwycisz się toskańskimi pejzażami i skarbami włoskiego renesansu!
Dolina Val d’Orcia, której łagodne wzgórza pokryte są mozaiką złotych pól zbóż, zielonych winnic i srebrzystych gajów oliwnych, wydaje się wręcz nierealna. Stałym elementem jej pejzażu są cyprysowe aleje, wijące się wzdłuż dróg i wskazujące drogę do skarbów regionu, takich jak malownicze trasy w Monticchiello czy La Foce. Do najsłynniejszych widoków w Val d’Orcia należą prowadząca przez pola Droga Gladiatora, samotna kapliczka Madonna di Vitaleta oraz willa Podere Belvedere, której obraz w porannej mgle stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli Toskanii.
Magdalena Ciach-Baklarz
autorka bloga Italia poza szlakiem
Ribollita
Słynna toskańska ribollita to zupa wywodząca się z biednej kuchni chłopskiej, w której nie marnowano resztek warzyw czy chleba. Jej podstawą jest biała fasola. Wszystkie składniki najpierw dusi się w oliwie, a następnie gotuje, tworząc prostą i pożywną potrawę. Ribollita jest najlepsza na drugi dzień – wtedy smaki się przegryzają, a danie doskonale rozgrzewa i syci.
Dane producenta:
Wydawnictwo Pascal Sp. z o.o.
ul. Zapora 25, 43-382 Bielsko-Biała
tel. +48 33 82 82 828
fax +48 33 82 82 829
e-mail: pascal@pascal.pl
Autor: | Magdalena Ciach-Baklarz |
Producent/Wydawnictwo: | Pascal |
Rok wydania: | 2025 |
Kod kreskowy: | 9788383174655 |
Język: | polski |
Ilość stron: | 160 |
Wymiary: | 11.5 x 19.0 cm |
Okładka / oprawa: | miękka |